Turkish English German French Russian Arabic

Uçucu Yağlar ve Kullanımları

Yazar: yoneticiulker 22/12/2022 0 Adet Yorum Yapıldı

Sıfır Kalıntı ilkesiyle kullanılmaya başlanan doğal ürünler artık içeriklerinin de doğal olması nedeniyle kozmetik dünyasında da tercih edilmeye başlandı. Pek çok kişisel hijyen ve ev eşyasının esansiyel yağlar içerdiğini mutlaka fark etmişsinizdir. Gerçek şu ki, özellikle doğal kozmetik ürünleri tercih edersek, bu bileşenler hayatımızda giderek daha fazla yer alıyor. Ama uçucu yağlar tam olarak nedir? Hangi özelliklere sahipler? Nasıl kullanılırlar? Bugünkü yazımızda tüm bu bilinmeyenleri çözmeye çalışacağız.

 

Uçucu yağlar nelerdir?

 

Uçucu yağlar, buharla damıtma yoluyla veya narenciye durumunda perikarpın soğuk ifadesi ile elde edilen bitki ve çiçek özleridir. Bu işlemlerin sonucu, adından da anlaşılacağı gibi, günlük yaşamınıza biraz doğa katabilmeniz için yağ formunda esanslar elde etmektir.

 

Avrupa Farmakopesi Komisyonu, uçucu yağı “botanik olarak tanımlanmış bir ham maddeden, buhar damıtma, kuru damıtma veya ısıtma olmaksızın uygun bir mekanik işlemle elde edilen, genellikle karmaşık bir bileşime sahip kokulu bir ürün” olarak tanımlar. Uçucu yağlar normalde sulu fazdan, bileşimlerini önemli ölçüde etkilemeyen fiziksel bir işlemle ayrılır."

 

Bitkiye bağlı olarak bu esanslar farklı kısımlarda bulunabilir. Örneğin portakal çiçeği, lavanta veya gül gibi türlerde çiçeklerde bulunurken, okaliptüs veya sitronella türlerinde yapraklarda bulunur. Tarçının özü kabuğunda ve sandal ağacında, odunundadır. Küçük hindistan cevizi söz konusu olduğunda, onu tohumlarda bulurduk.

 

Ekstraksiyon yöntemine gelince, her bitkinin özelliklerine bağlı olacaktır. Ek olarak, ortaya çıkan uçucu yağın rengi, viskozitesi ve diğer özellikleri görünüşte buna bağlı olacaktır.

 

Buhar damıtma: Uçucu yağı elde etmek için, bitkisel hammaddenin içinden buharın geçmesini sağlayan uygun ekipmanlar kullanılır.

Kuru damıtma: Bitkinin gövdeleri veya kabukları, uçucu yağ elde edilene kadar yüksek sıcaklıkta ısıtılır.

Mekanik süreç: Bu yöntem soğuk sıkım olarak bilinir ve daha çok turunçgillerde kullanılır. Mekanik süreç, yağın perikarptan çıkarılmasını ve bunun fiziksel yollarla ayrılmasını içerir.

 

Uçucu yağların özellikleri ve kullanışlılığı

 

Uçucu yağların çok sayıda uygulaması vardır. Doğal aroma verici olarak kullanılabileceği gibi kozmetik ve temizlik ürünlerinde de aroma verici olarak kullanılabilirler. Ancak aromatik niteliklerine ek olarak, uçucu yağlar tedavi edici özelliklere sahiptir, bu nedenle farklı rahatsızlıkları ve sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılırlar. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, doğal tıpta anahtar parçalardan biridir.

 

İlaç alanında şurup yapımında kullanılmakla birlikte kozmetik ve parfümeri endüstrisinde de kullanılmaktadır. Özellikleri sayesinde yemek pişirmek, aromaterapi tedavileri, ev temizliği, rahatlamak veya hijyen ve kişisel bakım için kullanılabilirler.

 

  • Rahatlıyorlar. Lavanta veya portakal gibi esansiyel yağlar, rahatlamaya ve daha iyi dinlenmeye yardımcı olur.
  • Antiinflamatuardırlar. Narenciye esansiyel yağlarında olduğu gibi iltihabı azaltmaya yardımcı olurlar.
  • İyileşiyorlar. Sardunya esansiyel yağları cildin yenilenmesine ve dolayısıyla yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Antiseptiktirler. Limon esansiyel yağı, antiseptik ve bakterisidal gücü nedeniyle büyük bir sağlık müttefikidir.
  • Arınıyorlar. Çay ağacı, okaliptüs veya biberiye gibi çevreyi arındırmaya yardımcı olan birçok esansiyel yağ vardır.
  • Daha aktif hissetmek için uçucu yağları da kullanabilirsiniz. Bu durumda, nane esansiyel yağı en iyi müttefik olabilir.

 

Uçucu yağlar nasıl kullanılır?

 

Uçucu yağlar farklı şekillerde kullanılabilir. İlk olarak, ağızdan da işe yarasalar da, örneğin en sevdiğiniz krem veya şampuanla topikal olarak karıştırarak kullanabilirsiniz. Son olarak, ortamı arındırmak veya faydalarından kendiniz yararlanabilmeniz için koku verici olarak difüzörler aracılığıyla kullanılırlar.

 

Topikal yol

 

Birçok vücut bakım ürünü ve kozmetik ürünü uçucu yağlar içerir. Bu, vücut ve yüz kremleri, şampuanlar veya jeller için geçerlidir. Bunları evinizde bulunan bazı bitkisel yağlarda (jojoba yağı, tatlı badem yağı, argan yağı veya karite yağı) kendiniz de eritebilir ve karışımı vücudunuza veya yüzünüze uygulayabilirsiniz. Esansiyel yağlar da alınabilir. Bu bağlamda en yaygın olanı bal, yağ veya şeker gibi besinlerle karıştırılmasıdır.

 

Koku alma yolu

 

Uçucu yağları kullanmanın çok yaygın bir yolu difüzörlerdir . Bu cihazlar sayesinde havayı temizleyebilir, aynı zamanda uçucu yağların rahatlatıcı, sakinleştirici vb. özelliklerinden yararlanabilirsiniz. İdeal olan, her 100 ml su için 3 ila 5 damla uçucu yağları karıştırmaktır.

Uçucu Yağ Riskleri

 

Tüm uçucu yağların %100 güvenli olduğuna dair bir inanç vardır. Bu düşünce, doğal olan tüm bitkilerin güvenli olması gerektiği varsayımına dayanmaktadır. Ancak bu, hatalı bir başlangıç noktasıdır, çünkü yüksek konsantrasyonları nedeniyle bu maddelerde toksisite riski vardır. Damıtılmış ürünler olan esansiyel yağların, cilt zarlarını da çok verimli bir şekilde geçebilen kimyasal madde karışımları olduğunu, bu nedenle ilgili risklere dikkat edilmesi gerektiğini unutmayın.

 

Çocuklarda kullanım

 

Genel olarak 0 ila 6 yaş arası çocuklarda uçucu yağların kullanımı önerilmemektedir. 6 ila 12 yaş arasında, %1 veya 2'den yüksek konsantrasyonlar önerilmez.

 

Hamile ve emziren kadınlarda kullanım

 

Hamile ve emziren kadınlarda uçucu yağların kullanımında da özel dikkat gösterilmelidir. Tarçın, rezene, adaçayı, nane, biberiye veya fesleğen esansiyel yağları gibi bu aşamalarda potansiyel olarak tehlikeli olan bazıları vardır. Rahatsızlıklardan kaçınmak için hamilelik sırasında uçucu yağların kullanımından vazgeçmek en iyisidir.

 

Evinizden eksik etmemeniz gereken uçucu yağlar

 

Bebekler ve hamile kadınlar dışında, uçucu yağlar evinizde temel hale gelebilir. İşte evin her yerinde olması güzel olacak esansiyel yağların bir listesi.

 

1. Nane esansiyel yağı

Nane esansiyel yağı , solunum problemlerini giderir, ancak baş ağrılarını en aza indirmede ve sinüzit veya migren gibi sorunları tedavi etmede de etkilidir.

2. Lavanta esansiyel yağı

Lavanta esansiyel yağı, aromaterapi evreninde en yaygın kullanılanlardan biridir. Rahatlatıcı ve yenileyici özellikleriyle öne çıkıyor.

3. Çay ağacı esansiyel yağı

Çay esansiyel yağı antifungal ve antibakteriyeldir. Akne tedavisi olarak kullanılır ve ısırıkları giderir. Evinizi temizlemek için de kullanabilirsiniz.

4. Biberiye esansiyel yağı

Biberiye esansiyel yağı, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarını uzak tutan başka bir esansiyel yağdır. Ayrıca kas ve zihinsel yorgunluğu giderir.

5. Limon esansiyel yağı

Son olarak, limon esansiyel yağı canlandırıcı ve gençleştiricidir. Yağlı cildi arındırır ve sebumu azaltır, sivilceleri iyileştirir ve difüzör içinde kullanıldığında ortamı tazeler. Uçucu yağların dünyası heyecan verici. Sıfır Atık kataloğunda en sık sorulan sorular ve en faydalı ürünlerin nereden alınacağı ile ilgili özel bir bölüm oluşturduk.

 

Yorum Yap